как да пазаруваме на намаления

Как да пазаруваме на намаления | How to shop the sales

как да пазаруваме на намаления 4

Не само защото съм наполовина габровка, а те се славят със своята прословута пестеливост надлъж и на шир, понеже дори и на котките опашките режат, само и само да не им избяга топлината от стаята, но и като практичен човек, обичам да пазарувам на намаления. С годините се убедих, че това е истинско изкуство и колкото повече го владееш, толкова по-малко пари харчиш за нещата, които обичаш. Как да пазаруваме на намаления, така че хем и гардеробът ни да е щастлив, и портмонето пълно.

♣ Направи си списък

Дали на хартия или дигитален, важното е да имаш представа какво търсиш, като изпадаш в подробна конкретика. За да е възможно най-пълен и обективен, преглеждаш дрехите си, обувките, аксесоарите, домакинството дори и категоризираш по приоритет това, което ти е най-спешно, важно и ще има най-голям ефект върху личния ти стил или в дома ти. Пример: Имах изобилие от 50 нюанса синьо кашмирени пуловери и жилетки, но нямах никакви подходящи панталони/поли, които да са изработени от студено пресована вълна и/или вълнен бленд, които по структура на тънката да им подхождат. Доминираха основно памучни блендове тъкани, които са по-подходящи за пролетните и летните месеци. Отчаяно се нуждаех от поне 2 елегантни, добре скроени и ушити панталони, които да ми стоят перфектно и да се комбинират поне с 10 вида пуловери. Цената на такъв клас дрехи започва от 150 лв. и стига до небесата, особено, ако гледаш  дизайнерските изпълнения. Бях определила лимит на цената и знаех, че трябва задължително да се вместя в него. Обикалях безброй магазини, които не удовлетворяваха супер специфичните ми критерии, или, ако ги удовлетворяваха, цената беше значително по-висока, от тази, която бях готова да платя. Така поставих моя списък за пазаруване на намаления сините панталони на първо място и го изведох като топ приоритет. Спазвайки същия принцип набелязах и останалите ми необходими неща, като пазех списъка винаги с мен, в случай, че все пак се отвори неочаквана възможност за изгодно пазаруване.

♣ Планирай стратегически

как да пазаруваме на намаления 5

Модната индустрия се характеризира с известна доза предвидимост. Можем с точност до седмица да предвидим кога ще започнат намаленията в повечето онлайн и физически магазини. В тази връзка добрата подготовка изисква:

  • планиране на разходите – като знаеш, че предстои Черен Петък и следколедни намаления, започни да планираш специален бюджет за пазаруване по това време. В зависимост от  размера на списъка си направи първоначална сметка, колко средства ще са ти нужни, за да закупиш повечето неща и започни да отделяш пари за целта. Така, когато намаленията светнат ще си подготвена и няма да се чудиш как да се справиш с покупката на страхотното палто, което отдавна си мечтаеш и плащането на наема едновременно.
  • набележи си определени дрехи или артикули, които харесваш и върви да ги пробваш на място в магазина – в спокойните дни преди да е настанал хаосът на тълпите е най-подходящото време да изпробваш дрехите, които са ти на сърце. Можеш да сменяш различни комбинации, да мериш различни номера и да си напаснеш тоалети, които само ще чакат да бъдат намалени и грабнати. Не само това, но ще знаеш и доколко размера можеш да лавираш – стандартните размери на дрехи и обувки изчезват скорострелно в разпродажбите, и ако ти трябва размер М, а е наличен само L, ще си знаеш как ти стои и дали си заслужава да го купиш и стесниш.
  • предварително зареди в онлайн кошниците си нещата, които искаш – естествено не можеш да предвидиш на 100% дали всичко от тях ще бъде намалено, но така ще спестиш ценно време в лутане да търсиш определените артикули при претоварените сайтове. Отваряш количката, виждаш промяната на цените и просто натискаш “купи”. Така шансът да купиш точно, това което искаш и ти става е много по-голям от губенето на време. Истината е, че при намаленията господства правилото “Който превари, той натовари” и бързината е от ключово значение за успеха.

♣ Използвай технологиите в твоя изгода

Множество магазини имат собствени нюзлетъри, промо кодове, промоционални отстъпки, които изпращат на клиенти, които са се записали за тях по имейл. Създай си ел. поща само за такива цели и се записвай във всичките си любими шопинг места, за да знаеш когато имат намаления. Обикновено промокодовете се пускат по-рано за абонати и чак след това за всички останали. Ако все пак се страхуваш от спам и наводняване с ненужни рекламни имейли, които ти задръстват пощата, то тогава има и по-добри решения. Шопинг приложението https://www.shoptagr.com/ и подобни нему таговски приложения са чудесна иновация, която си инсталираш и те следят вместо теб дали даден артикул, който искаш е намален, като сканират множество онлайн продавачи едновременно, за да ти намерят най-изгодната цена. Силно го препоръчвам особено при дебнене на дизайнерски стоки.

Големите блогъри полагат значителни усилия да получат промокодове или дори допълнителни отстъпки от брандовете, с които работят и да ги предоставят за ползване на читателите си. Това също е вариант за пазаруване, т. к. дори и 20% намаление обръщат колата.

♣ Създай си ограничения

как да пазаруваме на намаления 6

Когато става въпрос за пазаруване на намаления, лично аз се въздържам да посещавам нискобюджетните марки. И си имам собствена философия по въпроса. ZARA, H&M, Bershka, Stradivarius са силно доминиращи марки в масовата мода. Винаги предлагат супер привлекателни тренди неща. В България цените им не са изобщо ниски – още помня една полиестерна блуза в ZARA за скромната сума от 99 лв., и повечето хора чакат намаленията и се втурват през глава. Моят съвет е да се въздържиш напълно от такъв шопинг или поне да го ограничиш. Възможността, която намаленията дават е да си позволиш да си купиш дреха от много висок клас, с отлично качество. Ако си склонна да дадеш 99 лв. за блуза, по-добре тя да е намалена от 230 лв. на 99 лв. и да е примерно мек кашмирен пуловер, отколкото евтина изкуствена материя. Така ще се сдобиеш с дрехи и аксесоари, които ще ползваш години наред, и които ще изглеждат безупречно. Естествено, винаги има изключения от правилото – бях си намерила едно сако на ZARA за 39,00 лв. при финална разпродажба и го носих буквално до скъсване. Но беше много добре скроено и ушито, от качествен памучен бленд. Все пак от време на време и такива съкровища се намират.

Не си купувай неща, които: а/ не ти стават и нямат изгледи да ти стават скоро; б/ не са в списъка и наистина не можеш да ги обосновеш; в/ не са ти удобни, боцкат те, дразнят те, не стоят правилно, мачкат се прекалено; г/ не са твоите цветове. В края на краищата ще дадеш повече пари за “евтини” неща, които няма да ползваш, вместо такива, които ще ти свършат работа и ще носиш с удоволствие. Не губи критическото си мислене само защото артикулът е намален, а прилагай същите стратегии като при пълните цени – или нещо ти харесва и става на 100%, или просто го прескачаш.

♣ Съчетай пътешествията с шопинга

как да пазаруваме на намаления 2

Много от тур операторите предлагат специални шопинг-разходки до най-големите аутлети в Европа. Те следят намаленията и пускат промо оферти за посещения точно когато цените са най-ниски. Дали Милано, Виена или Щутгарт – която и дестинация да избереш, със сигурност ще спестиш от пазара. През Ноември миналата година посетих Метцинген – едно приятно немско градче, в сърцето, на което са разположени множество аутлетни магазини от висок клас – Prada, Gucci, Max Mara, Burberry, Michael Kors и др. Имах определен бюджет и списък и успях да си купя всичко, което искам на значително по-изгодни цени. Естествено имаше и разсейвания – огромните магазини на Hugo Boss и чудесният магазин на Max Mara бяха силно изпитание за волята ми. Но въпреки това бюджетът беше спазен, а колата – пълна. В тези магазини винаги съществува възможност да се уцели допълнителна отстъпка. Аз намерих мечтания син панталон в Hugo Boss sample store от студено пресована вълна, чиято оригинална цена беше над 200 евро. Панталонът беше намален в атулета и имаше допълнителна 30% отстъпка от етикетната цена. Когато отидох на касата се оказа, че мога да ползвам и допълнителни 10% отстъпка срещу билета от паркинга. Така една супер скъпа дреха стана доста по-достъпна и беше отнесена вкъщи с най-голямо удоволствие. Подобни маркетингови стратегии не са чужди в атулетите. Има артикули, които са направо на безценица – като маратонките ми на Puma, с оригинална цена от 120 евро и финална цена, която аз платих – 16 евро. Шопинг-екскурзиите стават все по-популярни и привлекателни, понеже съчетават елемент на пътешествие, и елемент на пазар – добра комбинация особено когато си с добра компания.

как да пазаруваме на намаления 1

как да пазаруваме на намаления 3

Всички тези трикове са лично проверени от мен, а някой даже научени по трудния начин – на принципа на пробата и грешката. Да се научим как да пазаруваме на разпродажба не е трудно – просто изисква подготовка, воля и дисциплина.

Какви са вашите тайни при пазаруването на намаления?


Not only because I am half-Gabrovian, as they are famous for their notorious frugality, far and wide, because they even cut the cats’ tails just to avoid loosing the heat from the room, but also because I am a practical person, I like to shop the sales. Discount shopping is a real art, and the more you practice it, the less money you will spend on the things you love. How to perfect shopping the sales, so keep both your closet and wallet happy?

♣ Make a list

как да пазаруваме на намаления 7

Whether on paper or digital, it is important to have an idea of ​​what you are looking for, by going into specific detail. In order to be as complete and objective as possible, review your clothing, footwear, accessories, home decor and prioritize what is the most urgent, important buy that will have the greatest impact on your personal or home style. For example: I had an abundance of 50 shades of blue cashmere sweaters and cardigans, but I did not have any suitable pants/skirts that were made of cold-pressed wool and/or woolen blends with complimentary texture. My pants were of cotton blend kinds and therefore, more suitable for spring and summer months. I desperately needed at least 2 elegant, well-tailored and cut trousers that would fit perfectly and go well with 10 types of sweaters. The cost of this class of clothing starts at 150 lv. and goes through the roof, especially if you look at top designers. I had set a limited budget, and I knew I had to fit into it. I visited a ton of stores, but neither one delivered exactly what I wanted at an affordable price. Then and there, I decided to wait for the sales and put the navy pants on top of the list as a first priority. I applied the same principle to the other things I needed, keeping the list always with me, in case an unexpected opportunity for discount shopping opened up.

♣ Plan strategically

как да пазаруваме на намаления 11

 

The fashion industry is characterized by a certain dose of predictability. We can accurately foresee when the sale would start down to a day. In this regard, good preparation requires:

  • budgeting – knowing that there are Black Friday and post-Christmas sales coming up, start planning a special budget for shopping at that time. Depending on the size of your list, make an initial estimate how much money you will need to buy most of the items, and start saving. So when the discounts pop up you will be prepared and you will not be wondering how to deal with the purchase of the great coat you have long dreamed of and paying the rent at the same time.
  • pre-select certain clothes or items you like and go try them in the store – in the calm days before the crowded chaos of the sales, it is the best moment to try out the clothes you set your heart at. You can go for different combinations, try on number of sizes, and select the right clothes. Then, the only thing you have to do is simply wait for them to be reduced. Not only that, but you’ll know how much size leverage you can handle – the standard sizes of clothes and shoes quickly disappear in sellouts, and if you need M, but only L is available, you’ll know how it fits and whether it’s worth to buy and alter it;
  • pre-load the things you want in your online shopping carts – of course, you can not predict 100% if all of them will get reduced, but you will save valuable time in wandering to search for specific items on overloaded sites. Open your shopping cart, see the price reduction, and just purchase. So the chance to buy exactly what you want multiplies by a hundred.

♣ Use the technologies to your advantage

Many stores have their own newsletters, promo codes, promotional discounts that they send to customers who have signed up for them by email. Create an email for such purposes only and subscribe to all your favorite shops. Usually, promo codes are launched earlier for subscribers and only then to the general public. If you are still afraid of spamming and flooding with unnecessary advertising emails, then there are better decisions. The shopping app https://www.shoptagr.com/ and similar tagging apps are a great innovation you can install and they keep track of whether an item you want is reduced by scanning multiple online vendors at the same time to find you the best price. I highly recommend it, especially when hunting designer goods.
Big bloggers are also making considerable efforts to get promo codes or even extra discounts from the brands they work with and to make them publicly available. This is also a great shopping option, even if the discount is just 20%.

♣ Limit yourself

как да пазаруваме на намаления 9

When it comes to shopping the sales, I personally refrain from visiting high street brands. And I have my own philosophy on the subject. ZARA, H&M, Bershka, Stradivarius are dominating in the mass fast fashion, always offering super attractive trendy pieces. In Bulgaria, their full prices are not affordable at all – I still remember a polyester blouse in ZARA for the modest 99 lv., and most people are waiting for the sales and go head over heels. My advice is to totally abstain from such a shopping or at least restrict it. The opportunity that sales give you is to afford a very high end garment with excellent quality. If you are willing to give 99 leva for a blouse, it is better to get one reduced from 230 leva to 99 leva. A soft cashmere sweater rather than a cheap artificial fabric one. This way you get the clothes and accessories you will use for years to come and they will still look impeccable. Of course, there are always exceptions to the rule – I nailed one ZARA jacket for 39.00 leva at the final sale and I wore it to death as it was very well cut and made from a quality cotton blend. Sometimes you get lucky with such great finds.

Do not buy things that: a/ do not fit you and have no prospects of fitting soon; b/ are not on the list and you really can not justify them; c/ are not comfortable, itching, irritating you, tend to crease too much; d/ are not your colors; e/ are too high of a maintenance – if you can’t commit to dry clean only, then skip the item entirely. After all, you will give more money for “cheap” things you will not use, instead for the ones that you will enjoy. Do not lose critical thinking just because the piece is reduced, and apply the same strategies if full pricing.

♣ Go for shopping trips

как да пазаруваме на намаления 8

Many tour operators offer special shopping trips to Europe’s largest outlets. They track the sales and run promotional offers for visits just when prices are the lowest. Milan, Vienna or Stuttgart – whichever destination you choose, you will surely save a ton of money. In November last year I visited Metzingen – a nice German town in the heart of which there are many high-end outlets – Prada, Gucci, Max Mara, Burberry, Michael Kors and others. I had set a budget and a list and I managed to buy everything I wanted at a much better price. Naturally, there were distractions – the huge stores of Hugo Boss and the wonderful shop of Max Mara were a great test to my will. Yet, the budget was still met, and the car was full. In these stores, there is always the possibility of an additional discount. I found my dream navy blue pants in a cold-pressed wool in the Hugo Boss sample store. The original price was over 200 euros. The trousers were reduced for the outlet and had an additional 30% discount on the price tag. When I went to the cash register, it turned out that I could use an additional 10% discount for the parking ticket. In short, a super expensive garment became much more affordable and was taken home with the greatest pleasure. Such marketing strategies are not new in the outlets. There are items that are just dirt cheap – like my Puma sneakers, with an original price of 120 euros and the final price tag of 16 euros.

Shopping trips are becoming more popular and attractive because they combine an element of travel and an element of shopping – a good combination, especially when you are with a good company.

All these tricks are personally tried and tested by me, and some, even learned the hard way – through trail and error. Learning how to shop the sales is not that difficult – it just requires preparation, will and discipline.

What are your secrets when shopping the sales?

No Comments

Leave a Reply