Как да си намериш мечтаната работа | How to find your dream job

Как да си намериш мечтаната работа

Ако си българин, който живее и работи в България, си се сблъсквал поне веднъж с нуждата да работиш каквато и да е работа, само и само да ти плащат някаква заплата. И дума не може да става да се мусиш, мрънкаш или да се оплакваш, че работата не ти харесва и се чувстваш неудовлетворен, ограничен и неоценен. Съветват те, с приятелско потупване по рамото “да си налягаш парцалите”, че все пак си един от малкото късметлии, за които има заетост, няма значение, че не си happy, че имаш мечти и искаш да ти се случват чудеса на работното място.

Този манталитет се е настанил трайно, особено в умовете на хората от малките населени места в държавата ни, не мърда напред с нито един инч и се е заинатил против промените, като магаре на мост.  И пречи – ефективно, методично и с опустошаваща сила. Пречи да мечтаеш, пречи да дръзваш да правиш неща извън комфортната зона на хората около теб, пречи да поемаш премерени рискове, пречи, пречи, пречи.

Как да си намериш мечтаната работа

Как да се справиш с пречките и да намериш своята мечтана работа?

 1. Работи върху себе си част I – неуморно, ден и нощ, работи да ставаш все по-добър и все по-добър в прекия и преносния смисъл. На челото ти не пише колко висок е коефициентът ти на интелигентност – хората първо виждат външния ти вид, и за добро или зло, те съдят по това как изглеждаш. Прави впечатление дали поддържаш фигурата си – спорт, здравословно хранене, достатъчен сън; какви са дрехите ти – дали са изпрани и изгладени, как ти стоят – кройка и пасване към твоята фигура. Ако ризата ти е с твърде къси ръкави, или панталона ти е голям и дълъг – това се вижда и подсказва на външния свят отношението ти към самия себе си.  Не е необходимо да носиш супер скъпи тоалети, или маркови аксесоари, достатъчно е дрехите да ти стоят добре, да подчертават предимствата на фигурата ти и да те карат да се чувстваш комфортно в тях. Това казано, стигаме до същината на нещата – знанията, уменията и професионалния опит.
 2. Работи върху себе си част II – когато работиш каквато и да е работа, за да можеш да се издържаш, енергията и фокусът ти се преместват и преставаш да отделяш време и пари да подобряваш и усъвършенстваш знанията и уменията си. Пускаш се да се носиш по течението и всяко усилие ти се струва прекалено и ненужно. По този инертен начин минава доста време, като накрая ти, също като магарето не си мръднал напред с нито един сантиметър. Оглеждаш се и виждаш, че другите са напред и ти и да тичаш не можеш да ги стигнеш. За това – всеки ден трябва да си наложиш на волята да добавяш по една нова “тухличка” в твоята крепост – системно учене на чужд език, придобиване на допълнителна професионална квалификация, придобиване на нови чисто практически умения – за работа с някоя сложна компютърна програма или машина, или рязко навлизане в съвсем дълбоки и непознати води – примерно фотография. Каквото и да е, то трябва да те прави с всеки изминат ден по-добра версия на теб самия. Ти си единствената личност, с която всекидневно се състезаваш – с твоята версия от вчера и трябва да правиш всичко възможно да я подобряваш.
 3. Работи върху себе си част III – когато имаш уважавана и добре платена работа, в която се чувстваш комфортно и я работиш без особени затруднения, шефът ти не те натиска да надскачаш себе си влизаш в една трудно осезаема, но много опасна ситуация. Стоиш си в този комфорт и спираш да се предизвикваш. И изоставаш. Не учиш нищо ново – просто защото не ти трябва, не правиш нищо ново – просто защото не ти трябва и така с години. Докато не дойде един момент, в който те махат от тази работа и изведнъж се оказваш на улицата и осъзнаваш, че през тези 3-5 години не си пораснал нито с 1 см. По никакъв начин не си повишил конкурентоспособността си на пазара на труда и се чудиш как е минало толкова време – все едно е изтекло през пръстите ти и ти нищо не си направил? За да избегнеш такава ситуация се абстрахирай от нестимулиращата култура на работното място – прави всекидневни стъпки да ставаш по-добър, искай повече работа, искай различна по вид работа, търси, обогатявай се – всичко това ще ти се върне стократно.
 4. Мечтай – затвори си очите и се попитай как си представяш живота след няколко години? Какво искаш да ти се случи в професионално отношение. После седни, извади един бял лист и го напиши. Ако мечтата ти е да станеш юрист, а сега по цял ден правиш мебели – ти трябва план за действие. Първо да проучиш кой е най-близкия до теб университет, който предлага такава специалност, после да провериш как се приемат студенти, да набавиш необходимите учебници, да си направиш план как да учиш, така че да издържиш приемните изпити, да говориш с работодателя си за допълнителна учебна отпуска и да планираш финансите, така че да покриват таксите за обучение.
 5. Не се разсейвай – такива планове за действие, най-често действат обезкуражаващо на всеки човек. Мислиш си, че това всичкото ще отнеме много време, пък и за какво ти е – така и така правиш мебели и пак има какво да ядеш. Тук трябва да си устойчив – да не се огъваш и да не се разсейваш. Намери си подкрепяща среда – семейство и/или приятели, които ще ти помагат да следваш начертания план – ще поемат част от семейните ти задължения, ще ти осигурят спокойствие за учене, ще ти вдъхват кураж и оптимизъм, че това, което правиш е значимо … за теб самия. Най-лесно е да се отпуснеш и да се пързаляш по надолнището и да си позволиш слабоволеви хора да те разубедят от плановете ти. За да се осъществят тези планове ще трябва време. Да, но времето ще мине така или иначе – независимо какво правиш. За това – действай и не се огъвай.
 6. Когато кандидатстваш за работа – съществува едно схващане в нашата държава, че когато те наеме, работодателят ти прави услуга. Струва ми се, че това е един комунистически атавизъм, от който ние трябва завинаги да се отървем. Да, да ти помогне приятел/роднина да си намериш работа е ок, но не и при горното условие.

Как да си намериш мечтаната работа

Всъщност работодателите те наемат, за да им решиш конкретни проблеми на работно място и те имат нужда от теб, не ти от тях. Това е правилният подход на мислене, когато се кандидатства за работа. След като се наложи аз да търся персонал се учудих колко много хора не мислят така и подхождат към работата съвсем погрешно.

 • не се стараят достатъчно когато подават документи за кандидатстване – виждаш ясно как CV-то и мотивационното писмо са написани “на калъп” – просто да ги има, пълни със заучени фрази. Няма индивидуален подход, липсва старанието да се покажеш в най-добрата ти светлина за конкретната работна позиция. Дори и да си най-добрия в дадена област, пак трябва да положиш усилия – по този начин демонстрираш отношението към работата и даваш индикации каква е работната ти дисциплина.
 • в документите за кандидатстване не дават решение на работодателя за неговия проблем – това преведено означава, че ако аз имам проблем с намирането на клиенти за моя бизнес, то кандидатът за свободната позиция трябва да покаже, че именно той може да предложи решение на този проблем, и че той е най-подходящия за длъжността, или тя е направо ушита за него, поради тези и тези причини.
 • кандидатите не показват резултати – какво точно означава това? При интервютата често задават въпроси, свързани с предишен професионален опит или при липса на такъв поставят симулативни казуси, в които има множество препятствия. Да се свърши дадена работа означава да се доведе до резултат. Обикновено пътят до този резултат е дълъг и трънлив и изисква чудеса от храброст. Тъкмо си се преборил с някой двуглав змей и ти идва да скачаш от радост, и прекият ти ръководител те порязва, че всъщност ти не си си свършил работата – просто не си я довел докрай и няма резултат. Работодателите търсят краен резултат, без значение колко препятствия си преодолял, за да стигнеш до там.

Как да си намериш мечтаната работа

 • чакаш някой да ти намери работа – виждала съм как за безработен мъж на 40 години се ходатайства от баща му, с цел да му намери работа! Как един работодател да наеме подобен мъж, ако той не е в състояние поне лично да се втурне и да търси работа? Едно е някой да ти отвори вратата, но все пак ти трябва да влезеш, нали?

5. Създай си мрежа – интернетът е мощно средство за комуникация и тя трябва да се използва с пълна сила. В по-големите компании, служителите, които са предложили кандидат за работа, който в последствие е бил нает, получават солидни бонуси към възнагражденията си. Така и служителите и търсещите работа имат еднаква изгода да си сътрудничат. Влез във Facebook групи на хора от фирми от бранша, в който искаш да работиш. Пращай запитвания до стари приятели от училище или от квартала, които смяташ, че могат да ти бъдат полезни. Следи сайтовете за работа и сайтовете на фирмите или институциите. Никога не се знае от къде може да изскочи зайче.

6. Бъди готов да си стажант/доброволец – след като си решил в коя сфера искаш да работиш, започни да търсиш възможности да стигнеш до нея. Понякога това означава да си готов да започнеш от най-ниското стъпало, да чиракуваш или да работиш на доброволен принцип също като Чандлър от Приятели, който напусна работата си на шеф в Тулса, за да е с жена си в Ню Йорк и започна да работи като стажант в съвсем друг бранш. Може и да ти се струва глупаво, но ще ти позволи да напраши контакти, които да използваш успешно за развитието си в това професионално направление.

7. Бъди оптимист – ако имаш гениална идея, която ще революционализира дадена област, ще има добра пазарна реализация – действай и направи собствен бизнес. Страхът от провал убива повече добри идеи, отколкото самия провал. Естествено, собственият бизнес не е за всеки, но ако се чувстваш, че ти можеш да се справиш с него – смело и оптимистично, с премерени рискове подходи към въпроса.

Как да си намериш мечтаната работа

В глобалния свят, в който имаме честта да живеем, небето е таван. Ако за родителите ни работата през интернет или в чужбина е била немислима, за нас е реална възможност. Всеки ден се раждат нови и нови професии във всякакви индустрии – професии, които вчера не са съществували, и за които никой не е писал в букварчетата. Възползвай се от необятните възможности и действай. Имай смелостта да мечтаеш и дисциплината да се развиваш и рано или късно ще стигнеш до работата – мечта!


If you are trying to find a job in our country, or in fact, anywhere in the world, you have faced the situation to be forced to take any job available, just to pay the bills. There is no room to feel disgruntled, unsatisfied, limited, underestimated or complaining. You often receive a friendly advice, accompanied by a small pat on the shoulder that you are, in deed, a lucky person to even have a job, in the first place, completely disregarding the fact that you do not feel happy, or inspired by your employment situation.

This mentality has permanently settled in the minds of the people, especially those living in smaller towns and any thought of progressive change is strongly pushed aside. And it serves as a powerful stop of any frivolity – effectively, methodically and with an imminent impact. It stops you to dream big, to dare take calculated risks, to take actions outside of the comfort zone of those around you. And it is simply harmful.

Как да си намериш мечтаната работа

How to change this narrative and take actions towards finding your dream job?

 1. Work on yourself part I – this should be taken into consideration both literally and figuratively. Chances are, you might have an IQ higher than the smartest people on the planet, but that is not written on your forehead. People see you as a physical being and they judge you instantaneously – your face, your hair, your figure, your clothes and shoes, your accessories. Only then do they knowledge your articulation, wit, smartness, your manners. So, how you look on the outside is of crucial importance and can not be disregarded – if you have a fit body, take good care of your hair and skin, well-fitting clothes, polished shoes and the appropriate accessories, that will be registered at first glance and will give away a lot of information about you as a person. If you look good, it is a form of showing self-respect and other people will notice that immediately.
 2. Work on yourself part II – the above being said, looks will only take you that far. If you are working a job you do not like, but, well, it is absolutely essential for the day-today survival, you tend to shift your focus and stop building your core work value – knowledge, skills and practical experience. They seem irrelevant to your current reality and there is nothing beyond tomorrow you see. So no efforts are made, no progress is done. You stay at one and the same place, hating your job, your limited life that comes with it, the lack of opportunities. You have to deliberately train yourself to put your life into perspective – to think beyond tomorrow, way, way beyond. And then to start making efforts – every single day you have to do something that your future self will be thankful for – new language, new professional qualification, even venturing in to the deepest of unknown waters – like taking photography classes. No matter what it is, it will have a tremendous impact on upgrading and updating your work value. The only person you are competing with is yourself of yesterday. You have to better yourself each and every day, relentlessly.
 3. Work on yourself part III – lets say you have a respectable, well-paying job you are content with. A job that doesn’t require much effort and you work with ease. Lets even say your boss is not a highly demanding one and you feel safe and sound within this working environment. This situation, as lovely as it seems at first sight is deadly dangerous. You fall into a routine, stop challenging yourself, doing pretty much one and the same things over and over again, staying comfortable in that limited zone. And inevitably you fall behind. You do not learn new things, because you do not have to. You do not acquire new skills, because you do not have to. And this goes on and on – for years. Until one day you are out of the “comfortable job” and you find yourself in the position to start over and realize that you did not move an inch in those comfy n-number of years. You did nothing to improve your overall employment competitiveness and wonder where all that time has gone. In order to avoid such a situation you have to distinguish yourself of any such non-stimulating working environment and push hard – make steps to become better, ask for additional work, ask for training, ask for challenging projects. Just do something every day.
 4. Dream big – close your eyes and imagine your life in 5 years. What do you want it to look like? Then take out a sheet of paper, write down that dream and start creating an action plan how to achieve it. Lets say you want to become a lawyer, but you are currently employed as a carpenter. First you need to find an university near you that offers such specialty, then you have to check the application process, to get the books to study or the exams, to talk to your employer for additional days off, to plan your finances accordingly, so that you will be able to afford the tuition and the other costs, arising from studying. All those steps represent your action plan – it should be measurable, attainable, time-framed.
 5. Do not distract yourself – setting an action plan towards a dream is no difficult task. Sticking to it is the most challenging thing as it might seem overwhelming in the beginning and a bit discouraging. You tend to think that this will take a lot of time and efforts and it will surely will be difficult as hell. Why do I want to go through something like that – I have a job, even as simple as this one. And you fall hard for this kind of thinking and eventually you give up on everything. To successfully battle this mentality, you should surround yourself with supportive people. Family and friends who will boost your will to resist the temptation to quit are essential. Their help could be in many forms – from simple encouraging words to real actions – like providing you with more free time in the evenings to study, or buying you a textbook. All of it counts. They will remind you that what you are doing is important … to you! Yes, it will require some time, but the time will pass anyway. So, do it anyway.
 6. When applying for a job – there is a belief in our country that when an employer hires you, he does you a favor. This is a  communist atavism legacy that we all should help get rid of. Actually, it is the other way around – you do a favor to the employer! They hire you to solve them a pressing problem and serve to fulfill their business needs. This is the right approach when it comes to applying for a job, and you should never, ever feel as if the employer is actually doing charity work by hiring you. After I had to recruit personnel myself, I was astonished to find out that people tend to misunderstand the employment process by:
 • Submitting a generic CV and cover/motivational letterjust for the sake of meeting the basic requirements, filled with standard phrases. No individual approach, no effort to show yourself in the best possible light for the specific job opportunity. Even if you are the best in a given area, you should make an effort thus demonstrating your attitude towards work and to give an indication of your professional discipline.
 • The application documents do not show a solution to the employer for his problem – that translated means that if I am having troubles finding clients for my business, the candidate for the vacancy must show that he/she has a solution to this problem, and that he/she is the most suitable for the position or it is directly tailored for him/her for such and such reasons.
 • The candidates do not show results – what does that mean? In interviews, HRs, often ask questions related to previous work experience, or in the absence of such, they present simulated cases filled with various obstacles. To do a job means to achieve tangible, real results. Usually, the road to getting those results is not an easy one. It consists of various difficulties that require all sorts of tricks to overcome. You think you have just won a major victory on the way of solving a complicated assignment and you are jumping from joy when you receive a negative feed back from your boss. Why? Because managers need the job fully done. Not partially, not in pieces. They need end results and your struggle to get them is of no importance to them. 
 • You are waiting for somebody to find you a job – recently, I have witnessed how a father of a 40 year old man came to ask for employment for his son. This is a situation no employer should tolerate. Yes, you need someone to open the doors for you, but you need to enter those doors yourself. No further explanation!

Как да си намериш мечтаната работа

7. Start networking – the Internet is a powerful communication tool and should be used with full force. In larger companies, employees who suggest a job candidate who subsequently gets hired, receive solid bonuses to their salaries. The employees and job-seekers share the benefits of their cooperation. Joining Facebook groups of people from companies in the sector in which you want to work is also crucial. Sending inquiries to old friends from school or your neighborhood might be helpful, too. Monitoring job-offering sites and the sites of companies or institutions is also a must. You never know what might come out of a simple chat or a coffee with a friend. So, keep your options and your ears opened.

8. Be ready to be an intern/volunteer – once you have decided what business you want to work in, start looking for opportunities to get into it. Sometimes it means to be ready to start from the lowest possible level – as an apprentice or even work on a voluntary basis like Chandler Bing from Friends, who left his job as a manager in Tulsa to be with Monica in New York and began working as an intern in a completely different industry. Maybe this seems stupid, but will allow you create valuable contacts in this professional field that might lead to a good employment outcome.

9. Be optimistic if you have a brilliant idea that will revolutionize an area and will have a real market value – act upon it and establish your own business. Fear of failure kills more good ideas than failure itself ever did. Of course, having an own business is not for everyone, but if you feel that you can handle it be brave enough to take calculated risks and go for it.

Как да си намериш мечтаната работа

In the global world, which we have the privilege to live in, the sky is the limit. If for our parents working via internet or abroad was unthinkable, it is a real possibility for us. New types of jobs are created every single day in all industries – professions that did not exist a year ago and were never part of the children’s dreams when growing up are now at our disposal. Use them to your full potential, study, develop yourself, be disciplined to never follow the easy path and take action. The dream job is waiting for you!