10 рокли за различен повод – сватба

Какво да си облечем за сватба

Шаферки, рокли, цветя и украси, печени пилета и торти, тъпан и гайди, менче със здравец, пита с мед, са само част от олелията покрай една сватба. Да си гост на най-специалния ден на приятели е и вълнуващо и стресиращо. Не искаш да приличаш на нагласена селска братовчедка, но не искаш и да засенчиш булката. Какво да си облечеш?

Дрес кодът за сватбите варира в различните географски ширини. От силно официални до небрежно елегантни, в зависимост кога се провежда тържеството, специфичните изисквания на религиозната церемония /ако има такава/ и мястото. Вечерните мероприятия изискват дълги рокли и кореспондиращи аксесоари към тях – клъч чантичка, обувки на високи токове, бижута за специален повод. Напоследък, обаче, става все по-модерно празненствата да се правят на открито в прекрасни градини, под шатри, в близост до басейни или направо на брега на морето. Тогава креативността може да се развихри с пълна сила и да превърне сватбеното тържество в моден подиум.

Роклята, която избрах аз попада именно в тази категория – любимата ми кройка fit & flare в необичаен розово-прасковен-оранжеевещ цвят. Комбинирах я с мини чантичката в небрежно разлети есенни тонове, които, заедно с конячено-кафявите чехли на Marco Tozzi, гарнирани със семплия перлен гердан в слонова кост, моментално я превърнаха в изтънчен тоалет, подходящ и за най-изисканите места за размяна на брачни обети.

Защо е подходяща:

  • изчистена кройка, която е едновременно елегантна и секси;
  • едноцветна – силните шарки принадлежат към по-лежерното облекло и са трудни за съчетаване при официални поводи, освен ако не са наистина силно стилизирани и “умни”;
  • прави впечатление без да е натрапчива или да засенчва булката, кумата и шаферките;
  • лесно се съчетава с аксесоари, включително и при намятане на шал тип “пашмина” в неутрален цвят;
  • има добре премислена форма на деколтето, на което подхождат качествени гердани и колиета – от миниатюрното, фино златно бижу, до перлите от баба;
  • спокойно може да се танцува с нея дори и на най-лудите ритми

Лично за мен, когато съм гост на сватба, дрехите ми трябва да подчертават положителните емоции и да излъчват положителна енергия. Щастливите цветове никога не излизат от мода.