Капсулен гардероб

капсулен гардероб

капсулен гардероб 1

За изграждането на капсулен гардероб има много формули – колко вида и бройки дрехи да съдържа, колко пъти да го подновяваш, как да добавяш в него. Формулирането изисква мисъл, време, последователни усилия и придържане към една цялостна крайна визия, която искаш да постигнеш.

Не винаги съм знаела, че искам да имам точно капсулен гардероб, но винаги съм знаела как моят гардероб трябва да изглежда, и по-важното – какво да съдържа. След като приключих работа в корпоративната среда през 2015 година, затворих половината си бизнес дрехи и много рядко се допирах до тях. Ходех спортно облечена, много често с дрехи по-подходящи за фитнеса, отколкото за офиса – едно от любимите ми преимуществата да работя за себе си. Фазата на спортното облекло постепенно бавно, но сигурно започна да избледнява и в последствие напълно изчезна. Осъзнах, че тогава е точно времето, в което плавно да започна да правя промени в облеклото си, за да изградя един солиден, изпълнен със съдържание гардероб, който да обслужва начина ми на живот най-добре.

капсулен гардероб 2

капсулен гардероб 3

капсулен гардероб 4

Моята формула и процесът зад нея:

♥ Селектиране 

Застанах пред огромните отворени гардероби, седнах на пода и постепенно извадих цялото съдържание – от пуловерите до шапките и ръкавиците. Разделих всичко на две купчини – едната с потенциал за носене, а другата за изхвърляне или даряване. След като половината от нещата ми си бяха отишли безвъзвратно, обърнах внимание на камарата с потенциал за носене. Брутално и безжалостно я разделих на под-категории – неща, които ми стават; неща, които биха ми ставали след ремонт при шивач, неща, които не ми стават; неща, които са: тесни, неудобни, боцкат, сърбят и като цяло – изпитваш удоволствие единствено от свалянето им. От първоначалната камара остана около 1/3 дрехи, които имаха положителен заряд за носене. Всичко останало беше разтребено на по-малки братовчедки, контейнера и случайни представителки на малцинствата.

капсулен гардероб 5

Разказано в един кратък параграф, селектирането изглежда просто като гъбена чорба. Но не е. Какво трябва да знаете:

 • Бъди безжалостна – като хора израснали в неконсуматорско общество, с манталитет на спастряне и чиста плюшкиновщина, много често е особено трудно да се разделим с вещите си. Ако една дреха не ти става, не си я носила повече от 1 година без да има обективни причини, или просто ти става зле при мисълта да я облечеш и да ти е супер некомфортно в нея – бъди безжалостен и я изхвърли. Или, за да не пропада все пак на халос -изпери я и я остави до контейнерите – все някой в нужда ще си я намери. Важното е да се пребориш ефективно с вътрешния свадлив глас, който ти казва да не изхвърляш;
 • Решавай рационално, а не емоционално – оценявай дрехите с мозъка, а не със сърцето си. Блузка, която си купи преди 3 години на концерта в Барселона и не ти става, но все пак е готина – отива в боклука. Дънки, които те депресират, че не можеш да се побереш в тях, но ги държиш, защото си ги купи с първата заплата – отиват в боклука. И така за всеки следващ моден обект. Ако ти е все пак жал, винаги изхвърлянето може да се замени с дарение. Важното е обективно да изследваш ситуацията и да не се поддаваш на емоционално изнудване.
 • Стреми се да виждаш цялостната картина – което ще рече, че ако една дреха е годна за носене сега, но е видно, че животът й няма да продължи дълго, по-добре я премахни веднага, за да не се изгуби в общия превод на гардероба после.

капсулен гардероб 6

♥ Оценка

Така. След като гардеробът ми беше изпразнен на 2/3, седнах и направих т. н. “инвентаризация” на всичко, което имам, за да мога обективно да набележа нещата, които трябва да си набавя. Разделих дрехите на категории – връхни дрехи, панталони, поли, блузи, пуловери и др., за да придобия представя колко са на брой, какви цветове са, какви материи, за кой сезон са подходящи и могат ли да се напасват помежду си. Това ми даде поле да определя липсващите парченца от пъзела, които да свържат едно другарче с друго, за цялостна перфектна визия.

 • Оценявай писмено – дали по старомодния начин като мен – в тефтера, който е неизменно в чантата ми, или на приложение в телефона – важното е да пишеш. 7 пуловера, предимно в синьо, 3 панталона – черно и бежово и т. н.
 • Изпадай в подробности – 3 блузи, които стават за под сака, но едната е с ластик от долу и надига, така че дефакто – 2; 3 панталона – единия с прави крачоли, един с тесни крачоли и един 9/10; 2 сини пуловера, но единия е с определен зелен подтон. Така тази своеобразна инвентаризация ще ти служи като компас при процеса на пазаруването, като оставиш опция да добавяш в списъка с всяка нова дреха, която добавяш към гардероба си.

капсулен гардероб 7

♥ Пазаруване

Сега бихте казали, че идва най-приятната част от създаването на добрия капсулен гардероб. Да, ама не. Пазаруването на нови попълнения е най-трудното и времеемко нещо от целия процес на изграждането му. И казвам процес, понеже основната му част на мен ми отне повече от 1 година и продължава до днес. На база на премахнатите неща и на пълния списък на запазените, трябваше да започна да добавям нови дрехи. Имах ясната визия какви трябва да са те – изработени от висококачестевни материи – никакви полиестери и подобни, особено при пуловерите. Исках всичките да са от кашмир, кашмирени блендове или мерино. За зимните панталони исках да са от фина вълна с еластан, за да топлят и да не губят формата си, за роклите – да са елегантни, но не прекалено разголени. Така за всяка категория дрехи имах пълна пътна карта какви трябва да са и какво трябва да купя. От желанието и идеята до осъществяването минава много време. Дрехите струват пари. Хубавите дрехи струват още повече. Борех се със себе си дали да не направя компромис и да си взема нещо по-така, но се радвам, че устоях, и че накрая имам точно тези дрехи, за които си мечтаех.

капсулен гардероб 8

 • Осъзнай, че нов гардероб не се прави за една нощ – това е първото и най-трудно предизвикателство, което трябва да се преодолее по пътя към мечтания моден арсенал. Дори и да имаш един тон пари, пак е трудно за кратко време да купиш това, което ти трябва. Истината е, че ние се променяме с времето. Респективно се променят и усещанията ни за стил. Развиваме се и това неминуемо се отразява на модните ни предпочитания и на личностния ни облик. Според възможностите си инвестирай в дрехи постепенно, в дълъг период от време. Така ще имаш възможност да осъзнаеш дали дадена дреха е точно твоята, дали дадена кройка и материя работят в твоя полза, съчетават се добре с поне 3 други дрехи от съществуващите ти наличности и са изработени от висококачествени материи, скроени и ушити са отлично и те карат да се чувстваш, и комфортно, и уверено едновременно. Така че, търпението е разковничето тук. Бъди търпелива и не препускай от сайт в сайт, от магазин в магазин за 3 дни. Накрая просто ще се разочароваш от резултата и ще се върнеш на изначална позиция, при това с намалени средства.
 • Определи точно какво искаш – втората по трудност задача. Харесваш прекрасното палто на колежката си. Разгледай подробно отличителните му характеристики – цвят, материя, кройка, изработка, начинът, по който стои, когато е облечено. Това се ключовите елементи когато определяме дали дадена дреха трябва да стане част от гардероба ни или не. Ако искаш достъпни дрехи, изработени от памук или изкуствени материи, които не мислиш да носиш повече от един сезон, то тогава се придържай да купуваш само тях. Но, ако искаш да имаш дрехи, които ще носиш година след година и те няма да изглеждат старомодни, то инвестирай в качествени материи – кашмир, вълна, коприна, био памук, лен и класически кройки. Добра инвестиция са и дрехите от блендове между естествени и изкуствени материи, където последните са в малък процент от общото съдържание.

капсулен гардероб 9

 • Постави бариери за качество – една дреха е в състояние да те накара да се чувстваш прекрасно – като милион долара, и същевременно друга те прави да се чувстваш омърлушена и непривлекателена. Дрехите имат силно трансформиращ ефект и са от огромно значение как се чувстваме. Комфортът и увереността са от първостепенна важност. Те произлизат от начина, по който една дреха прилепва по тялото ни, от кройките – дали подчертава слабата ни талия и прибира ханша ни, или балансира силуета – всяка има  своята роля в общата ни увереност. За това вдигни високо летвата на качеството – избери дрехи, които ти стоят перфектно – с правилната за твоето тяло кройка. Обърни внимание на изработката й – ако висят конци и подгъвите са разпрани, или прозират дупки по шевовете – това са сигурни индикатори за лошо качество на изпълнение и едва ли подобен вид дреха би ти доставила удоволствие. Освен, ако не е част от дизайнерското решение. Никой не иска да върви по улицата с висящи конци или дупки по дрехите и околните да го поглеждат изпод око. Лично за мен основното е добре скроена и ушита дреха, която ми е по мярка и стои безупречно. Прави ме да се чувствам в пъти “по-висока” и ми вдига самочувствието.

капсулен гардероб 10

 • Не се отплесвай – ако изобщо може да се говори за правила при капсулния гардероб, то едно от най-важните е да стоиш в предварително начертания си коловоз и да не мърдаш от него. Това ще рече никакви дрешки извън списъка. Видяла си страхотна рокля на витрината до офиса и не можеш да се стърпиш. Да не говорим за супер намаленията в любимите ти сайтове. Така де – на практика пестиш пари, а и нова рокля винаги ще ти влезе в работа. Но, никакви такива. Остри завои в посока безразборно пазаруване са забранени. Целта е да построиш един пъзел от взаимосвързващи се елементи, които ще устоят на проверката на времето, и ще те накарат да изглеждаш скъпо и с вкус облечена.

капсулен гардероб 11

 • Въздържание – другият постулат на т. н. капсулен гардероб е забраната да пазаруваш нови неща за определено време, веднъж, когато си си набавила всичко в дадена категория, от което имаш нужда и ти е било в списъка. Безумно трудно упражнение, имайки предвид всички неустоими изкушения, които дебнат от всеки ъгъл. И ние им се поддаваме. Аз включително. Вместо да се ядосвам на себе си, съм се постарала да отделя 5-10 мин. повече за размисъл по отношение на купуването на някоя “забранена” дреха. В тези минутки се опитвам да разсъждавам рационално и да оценя доколко точно тази дреха ще има положителен ефект върху гардероба ми. Прехвърлям на ум какви комбинации могат да се получат, и ако са под 3 дрехата си остава в магазина. Ясно е, че не винаги това сработва, но поне 70% от случаите има ефект.

капсулен гардероб 12

 • Не купувай най-евтиното – евтините дрехи винаги излизат скъпи. Първо не са от качествени материи, кройките им не са напаснати добре, принтовете не са засечени, не са приятни за носене. И всичко това си личи от километри. Естествено, това не означава да не изчакваш разпродажбите, просто не на всяка цена. Аз, например, харесвам една чанта на YSL, която стои в кошницата ми в https://www.net-a-porter.com от месеци. Почти я бях купила и в последния момент се разубедих с надеждата, че ще бъде намалена след Коледа. Но, не само, че не я намалиха, а дори цената й нарасна с 50 евро. Убедителен начин да се науча да се доверявам на преценките си и да следвам инстинкта си. В този случай знаех, че точно тази чанта ще ми свърши работа и ще я нося с удоволствие години наред. Но идеята да спестя, или да купя нещо по-евтинко надделя и в резултат останах без чанта.

капсулен гардероб 13

 • Образовай се – истината е, че малко от нас са се родили с перлен гердан. Благородно сме завиждали на елегантните французойки или белгийки и сме се удивлявали на прекрасните им тоалети. Изящество, изтънченост, класа и стил. Те не се появяват за два дни. Човек ги култивира и развива с времето. В тази връзка гледай видеота, чети статии и информация за материи, кройки, конструиране на дрехите, изработката им. Знанието ще ти помогне да направиш по-информирани избори за своя личен капсулен гардероб и за изграждане на личния ти стил.

капсулен гардероб 14

 • Остави си резервни средства – за шивач/ка. Дори и да си намерила прекрасна дреха, твърде вероятно е тя да има нужда от минимални подобрения. За мен това е дължината на панталоните – винаги трябва да ги скъсявам, както и дължината на ръкавите на саката. Открих добра шивачка, която ме слуша и внимава какво искам по дрехата да бъде променено, като се старая винаги да съм много подробна. Дребните детайли правят дрехата перфектна – преместено копче, повдигнат подгъв, прибрана дължина. Заделянето на средства за ремонти винаги си остава една от най-добрите инвестиции, която се връща стократно с времето.

♥ Носи с удоволствие и без мярка

Лявото крило на гардероба ми е стройно подредено с прекрасни дрехи, които чудесно се съчетават помежду си. Това е моят капсулен гардероб. Ако определението изобщо е правилно. Но знам, че в него има точно това, което искам като вид дрехи, като материи, като кройки и като дизайн. И мога уверено да посегна към тях при различни поводи. И ги нося почти всеки ден в множество комбинации. В крайна сметка точно това исках да постигна – да имам добре подбрани и напаснати дрехи, които не изглеждат евтино, чувствам се отлично в тях и ще пребъдат във времето. Не съм спряла, обаче, да попълвам все още съществуващите дупки. Има неща, които трудно ще намеря и ще изискват още време и търпение, но знам, че усилията и чакането ще си заслужават.

капсулен гардероб 15

Ако и вие искате да притежавате точния гардероб, съставен по вашите мечти и желания, действайте по плана, бъдете търпеливи и не се поддавайте на импулсни провокации. Така или иначе трябва да ходим облечени. Как – това зависи от нас.

Какво съдържа вашия капсулен гардероб? Имате ли си ваша формула, която е направила чудеса? Споделете по-долу в коментарите. Нямам търпение да прочета!