Как да пазаруваме на намаления

как да пазаруваме на намаления

как да пазаруваме на намаления 4

Не само защото съм наполовина габровка, а те се славят със своята прословута пестеливост надлъж и на шир, понеже дори и на котките опашките режат, само и само да не им избяга топлината от стаята, но и като практичен човек, обичам да пазарувам на намаления. С годините се убедих, че това е истинско изкуство и колкото повече го владееш, толкова по-малко пари харчиш за нещата, които обичаш. Как да пазаруваме на намаления, така че хем и гардеробът ни да е щастлив, и портмонето пълно.

♣ Направи си списък

Дали на хартия или дигитален, важното е да имаш представа какво търсиш, като изпадаш в подробна конкретика. За да е възможно най-пълен и обективен, преглеждаш дрехите си, обувките, аксесоарите, домакинството дори и категоризираш по приоритет това, което ти е най-спешно, важно и ще има най-голям ефект върху личния ти стил или в дома ти. Пример: Имах изобилие от 50 нюанса синьо кашмирени пуловери и жилетки, но нямах никакви подходящи панталони/поли, които да са изработени от студено пресована вълна и/или вълнен бленд, които по структура на тънката да им подхождат. Доминираха основно памучни блендове тъкани, които са по-подходящи за пролетните и летните месеци. Отчаяно се нуждаех от поне 2 елегантни, добре скроени и ушити панталони, които да ми стоят перфектно и да се комбинират поне с 10 вида пуловери. Цената на такъв клас дрехи започва от 150 лв. и стига до небесата, особено, ако гледаш  дизайнерските изпълнения. Бях определила лимит на цената и знаех, че трябва задължително да се вместя в него. Обикалях безброй магазини, които не удовлетворяваха супер специфичните ми критерии, или, ако ги удовлетворяваха, цената беше значително по-висока, от тази, която бях готова да платя. Така поставих моя списък за пазаруване на намаления сините панталони на първо място и го изведох като топ приоритет. Спазвайки същия принцип набелязах и останалите ми необходими неща, като пазех списъка винаги с мен, в случай, че все пак се отвори неочаквана възможност за изгодно пазаруване.

♣ Планирай стратегически

как да пазаруваме на намаления 5

Модната индустрия се характеризира с известна доза предвидимост. Можем с точност до седмица да предвидим кога ще започнат намаленията в повечето онлайн и физически магазини. В тази връзка добрата подготовка изисква:

  • планиране на разходите – като знаеш, че предстои Черен Петък и следколедни намаления, започни да планираш специален бюджет за пазаруване по това време. В зависимост от  размера на списъка си направи първоначална сметка, колко средства ще са ти нужни, за да закупиш повечето неща и започни да отделяш пари за целта. Така, когато намаленията светнат ще си подготвена и няма да се чудиш как да се справиш с покупката на страхотното палто, което отдавна си мечтаеш и плащането на наема едновременно.
  • набележи си определени дрехи или артикули, които харесваш и върви да ги пробваш на място в магазина – в спокойните дни преди да е настанал хаосът на тълпите е най-подходящото време да изпробваш дрехите, които са ти на сърце. Можеш да сменяш различни комбинации, да мериш различни номера и да си напаснеш тоалети, които само ще чакат да бъдат намалени и грабнати. Не само това, но ще знаеш и доколко размера можеш да лавираш – стандартните размери на дрехи и обувки изчезват скорострелно в разпродажбите, и ако ти трябва размер М, а е наличен само L, ще си знаеш как ти стои и дали си заслужава да го купиш и стесниш.
  • предварително зареди в онлайн кошниците си нещата, които искаш – естествено не можеш да предвидиш на 100% дали всичко от тях ще бъде намалено, но така ще спестиш ценно време в лутане да търсиш определените артикули при претоварените сайтове. Отваряш количката, виждаш промяната на цените и просто натискаш “купи”. Така шансът да купиш точно, това което искаш и ти става е много по-голям от губенето на време. Истината е, че при намаленията господства правилото “Който превари, той натовари” и бързината е от ключово значение за успеха.

♣ Използвай технологиите в твоя изгода

Множество магазини имат собствени нюзлетъри, промо кодове, промоционални отстъпки, които изпращат на клиенти, които са се записали за тях по имейл. Създай си ел. поща само за такива цели и се записвай във всичките си любими шопинг места, за да знаеш когато имат намаления. Обикновено промокодовете се пускат по-рано за абонати и чак след това за всички останали. Ако все пак се страхуваш от спам и наводняване с ненужни рекламни имейли, които ти задръстват пощата, то тогава има и по-добри решения. Шопинг приложението https://www.shoptagr.com/ и подобни нему таговски приложения са чудесна иновация, която си инсталираш и те следят вместо теб дали даден артикул, който искаш е намален, като сканират множество онлайн продавачи едновременно, за да ти намерят най-изгодната цена. Силно го препоръчвам особено при дебнене на дизайнерски стоки.

Големите блогъри полагат значителни усилия да получат промокодове или дори допълнителни отстъпки от брандовете, с които работят и да ги предоставят за ползване на читателите си. Това също е вариант за пазаруване, т. к. дори и 20% намаление обръщат колата.

♣ Създай си ограничения

как да пазаруваме на намаления 6

Когато става въпрос за пазаруване на намаления, лично аз се въздържам да посещавам нискобюджетните марки. И си имам собствена философия по въпроса. ZARA, H&M, Bershka, Stradivarius са силно доминиращи марки в масовата мода. Винаги предлагат супер привлекателни тренди неща. В България цените им не са изобщо ниски – още помня една полиестерна блуза в ZARA за скромната сума от 99 лв., и повечето хора чакат намаленията и се втурват през глава. Моят съвет е да се въздържиш напълно от такъв шопинг или поне да го ограничиш. Възможността, която намаленията дават е да си позволиш да си купиш дреха от много висок клас, с отлично качество. Ако си склонна да дадеш 99 лв. за блуза, по-добре тя да е намалена от 230 лв. на 99 лв. и да е примерно мек кашмирен пуловер, отколкото евтина изкуствена материя. Така ще се сдобиеш с дрехи и аксесоари, които ще ползваш години наред, и които ще изглеждат безупречно. Естествено, винаги има изключения от правилото – бях си намерила едно сако на ZARA за 39,00 лв. при финална разпродажба и го носих буквално до скъсване. Но беше много добре скроено и ушито, от качествен памучен бленд. Все пак от време на време и такива съкровища се намират.

Не си купувай неща, които: а/ не ти стават и нямат изгледи да ти стават скоро; б/ не са в списъка и наистина не можеш да ги обосновеш; в/ не са ти удобни, боцкат те, дразнят те, не стоят правилно, мачкат се прекалено; г/ не са твоите цветове. В края на краищата ще дадеш повече пари за “евтини” неща, които няма да ползваш, вместо такива, които ще ти свършат работа и ще носиш с удоволствие. Не губи критическото си мислене само защото артикулът е намален, а прилагай същите стратегии като при пълните цени – или нещо ти харесва и става на 100%, или просто го прескачаш.

♣ Съчетай пътешествията с шопинга

как да пазаруваме на намаления 2

Много от тур операторите предлагат специални шопинг-разходки до най-големите аутлети в Европа. Те следят намаленията и пускат промо оферти за посещения точно когато цените са най-ниски. Дали Милано, Виена или Щутгарт – която и дестинация да избереш, със сигурност ще спестиш от пазара. През Ноември миналата година посетих Метцинген – едно приятно немско градче, в сърцето, на което са разположени множество аутлетни магазини от висок клас – Prada, Gucci, Max Mara, Burberry, Michael Kors и др. Имах определен бюджет и списък и успях да си купя всичко, което искам на значително по-изгодни цени. Естествено имаше и разсейвания – огромните магазини на Hugo Boss и чудесният магазин на Max Mara бяха силно изпитание за волята ми. Но въпреки това бюджетът беше спазен, а колата – пълна. В тези магазини винаги съществува възможност да се уцели допълнителна отстъпка. Аз намерих мечтания син панталон в Hugo Boss sample store от студено пресована вълна, чиято оригинална цена беше над 200 евро. Панталонът беше намален в атулета и имаше допълнителна 30% отстъпка от етикетната цена. Когато отидох на касата се оказа, че мога да ползвам и допълнителни 10% отстъпка срещу билета от паркинга. Така една супер скъпа дреха стана доста по-достъпна и беше отнесена вкъщи с най-голямо удоволствие. Подобни маркетингови стратегии не са чужди в атулетите. Има артикули, които са направо на безценица – като маратонките ми на Puma, с оригинална цена от 120 евро и финална цена, която аз платих – 16 евро. Шопинг-екскурзиите стават все по-популярни и привлекателни, понеже съчетават елемент на пътешествие, и елемент на пазар – добра комбинация особено когато си с добра компания.

как да пазаруваме на намаления 1

как да пазаруваме на намаления 3

Всички тези трикове са лично проверени от мен, а някой даже научени по трудния начин – на принципа на пробата и грешката. Да се научим как да пазаруваме на разпродажба не е трудно – просто изисква подготовка, воля и дисциплина.

Какви са вашите тайни при пазаруването на намаления?

как да пазаруваме на намаления 7

как да пазаруваме на намаления 11

как да пазаруваме на намаления 9

как да пазаруваме на намаления 8