Любими български модни марки – ДИКА

Любими български модни марки - ДИКА

любими български модни марки - ДИКАБългария е световно известна дестинация за производство на ишлеме, особено в шивашката индустрия. Не е тайна за никого, че тук се правят дрехи, чанти и обувки за най-големите модни марки. Ишлемето е станало национален стандарт и много малко са шивашките дружества, които все пак са се осмелили да пуснат собствена модна линия, която да развиват и продават на българския пазар.

Много е лесно да харесваш брандове доказали се с качество и стил като Max Mara и Hugo Boss /и двете се произвеждат в България/, заради отличните кройки, прекрасните материи и вниманието към детайлите. По-трудно обръщаме внимание на българските модни марки, които плахо се опитват да си намерят място на националната ни фешън карта. Като блогър и като човек, който обича добре скроените и ушити дрехи няма как да не отдам заслуженото внимание на малкото ми любими български модни марки.

любими български модни марки - ДИКА 1

“ДиКа Стил” ООД позната с търговската си марка ДиКа/DiKa е създадена през 1982 г. като производител на дамско облекло. Към настоящия момент фирмата разполага с множество търговски обекти на добри локации в големите градове – София, Пловдив, Велико Търново и др., както и няколко магазина в чужбина. Колекциите им предимно се съставляват от изчистени официални и спортно-елегатни дрехи, изработени от качествени платове, с безупречни линии и кройки, изпълнени до съвършенство. Дори и набитото око на опитен шивач не може да засече и 2 мм. разлика  между шевовете. Лично за мен е истинско удоволствие да нося техни дрехи и този зимен сезон инвестирах в тъмно-синьо палто с висока яка и колан, леко вталено и с удивително елегантна линия.

Купих го от магазина във В. Търново когато навън беше 38°С с ясното съзнание, че ще се превърне в стълб на бизнес тоалетите ми през студените месеци. Изработено е от вълнен бленд, ултра леко и топлещо, със скрити вътрешни джобове и копчета, лишено от излишна орнаментика, съвършено в изчистените си линии и модел. За моята височина от 164 см. нося размер 38/44 БГ и платих почти 250,00 лв. пълна цена. В момента палтото е намалено със 100 лв. и е налично все още в някои останали размера в магазинната мрежа.

Когато инвестирам пари в дрехи, винаги смятам съотношението “цена-качество-брой на носенията”. В този случай, въпреки относително високата цена смятам, че инвестицията си е заслужавала от гледна точка на:

  • палтото е връхна дреха, която на практика можеш да носиш всеки втори ден с различни тоалети;
  • притежава класическа кройка, която няма да излезе от мода и ще ползваш години наред;
  • материята е достатъчно качествена, за да издържи на дъжд, сняг и общи лоши метеорологични условия без да изгуби форма или да се повреди непоправимо;
  • позволява различни комбинации с други връхни елементи като допълнителни яки, жилетки с косъм, пончота и шалове;

Магазините на ДиКа изобилстват от палта, сака, костюми, поли, рокли, блузи, дори и чанти, които са много подходящи за работа в офис и за изграждане на качествен бизнес гардероб, дори и да е малко от формалната му страна. Най-хубавото на дрехите е, че са като пъзел и позволяват да влизат в десетки комбинации помежду си. Всички тези преимущества правят марка ДиКА една от любимите ми български модни марки.

Кои са вашите?

P. S. Както обикновено, прекрасните кадри са дело на Пламен Иларионов – с благодарност, че ме събуди сутринта и показа безкрайна търпеливост и талант!