Как да си изберем дизайнерска чанта

как дя изберем дизайнеска чанта

Признавам си, че чантите са ми слабост. И мога да се обзаложа, че изобщо не съм единствена. Много момичета и жени инвестират сериозни средства в дизайнерски чанти, като бавно, но сигурно си създават добре подбрани и обичани колекции. Определението дизайнерска чанта в нашите географски ширини е доста разтегливо – може да се простира от Zara до Chanel, в зависимост от личния финансов аршин, с който мерим. За мен то е от Furla до Hermes, като напоследък съм се фокусирала върху по-скъпите брандове и има няколко чанти, които бих искала да притежавам, обичам, ползвам с години и евентуално – предам на някого в семейството си. 

Да кажа, че купуването на дизайнерска чанта е лесно ще бъде пълна лъжа. Не е нито лесно, нито бързо, имайки предвид високите цени и времето и усилията, които са нужни, за да направиш правилен и информиран избор.

Казвайки това, трябва да споделя, че съм се спряла на една, на пръв поглед семпла чанта на Yves Saint Laurent, която в своята простота на дизайна, непретенциозност, липса на изваждащи очите лога, се превърна в любов от пръв поглед. Чантата е в ниския ценови сегмент за марката, но все пак е безумно скъпа за това, което е. Двата гласа в главата ми “купи я” и “да не си се побъркала” се бореха непрекъснато и почти винаги вторият надделяваше. Исках да съм сигурна, че инвестирайки точно в тази чанта, тя ще бъде най-правилното парче от моя гардеробен пъзел. Какво направих:

  • Проучване – използвах малко от моето лично време за четене и гледане на ревютата за чанти – както непосредствено след покупката, така и след продължително използване. Старах се да търся мнението на хора с подобен на моя начин на живот, които носят 13″ лаптоп, работни документи A4, разнообразие от дреболии, най-малко два калъфа за очила, храна от всякакъв вид и различни портмонета. Интересувах се от товароносимостта, дълготрайността на чантата, качеството на изработката, затварянето, удобството на дръжките при продължително носене, степента на достъпност на съдържанието и цялостното усещане при използването й. Гледах десетки видеоклипове в YouTube, докато ходех на бягаща пътека във фитнеса, за да усетя по-добре чантата – кожата, дръжките, дължината, височината и теглото, съпоставена срещу различни по размер дами. Всичко това ми помогна да си изградя критична маса от чисто технически познания и да придобия представа дали чантата може да отговори на специфичните ми нужди.
  • Личен преглед – не винаги е възможно да отидеш и физически да видиш чантата, която харесваш. Но прегледът “на живо” за мен е от определящо значение. Помага да преосмислиш колебанията си и да придобиеш реална представа как се усеща в действителност. Аз имах удоволствието да отида до бутика на YSL в Италия, да я видя, пипна, пробвам и реша дали е моята. Винаги се старайте да пробвате чантата дори и само за 5 мин. – преживяването носи толкова много важна информация, която идва от вътрешното ни усещане и ни кара да разберем дали чисто зрителните ни възприятия са били прави. А и винаги има един елемент на вярване на вътрешното ти усещане – или е любов от пръв поглед или просто не е за теб.

  • Използване на “дубликати” – ако неустоимо привлекателната дизайнерска чанта е доста тренди, или е два остри завоя от личния ти стил до момента, най-разумна остава инвестицията в т. н. “дизайнерски дубликати”. Не става въпрос да си купиш евтина реплика на RADA вместо на PRADA, а става дума за това да инвестираш в чанта със сходни параметри. Като моят Fossil – преди да отидем Италия /бяхме там в края на Май/, бях решила да тествам желанието си за чантата на YSL, като купя подобна по вид чанта на друга, доста по-евтина марка. Късметът ме съпровождаше в магазина на Fossil където кротко стоеше тази прекрасна червено-винена чанта, отговаряща напълно на всичките ми критерии за “дубликат” на YSL – мека като масло кожа, тънки, но здрави дръжки, едно единствено отделение вътре, придружено със закачено на каишка портмоне, единична магнитно-копчена закопчалка, сурова, почни необработена кожа от вътрешната страна, елегантно, почти незабележимо лого и миниатюрен талисман – ключ, който не се набожда на очи. И черешката на тортата – чантата, чиято оригинална цена беше 130 Евро беше намалена на 50% и аз имах талон за допълнителна 30% отстъпка. На практика купих чантата за частичка от цената, което беше истински удар, предвид естествената кожа, качеството на материалите и изработката и двата й цвята, които я правят подходяща както за лятото, така и за зимата. Вече повече от месец е неотлъчно до мен. Не е имало ден, в който да съжалявам, че съм я купила. Смятам я за перфектна за моя начин на живот и съм напълно убедена, че дизайнерската версия на YSL ще има същия успех в носенето, както и тази. Нямам абсолютно никакви колебания, че парите ще бъдат вложени разумно и съотношението “цена-носене” ще бъде супер ниско.
  • Магазини – когато става въпрос за дизайнерски чанти цената винаги е определящ фактор. Различните магазини продават марките и стоките на различни цени, и е от особено значение да се направи предварително проучване къде е най-изгодно даден артикул да бъде закупен. Аутлетите са на първо място по цена, особено когато става въпрос за класически, доказали се във времето модели – често могат да се намерят стари колекции на добри цени, но това изисква както време, така и физически да си на правилната локация. Логистично не винаги е възможно да посетиш аутлет, който има точно тази марка, която търсиш, а и винаги има риск да няма точно твоята чанта. Тогава най-правилният избор е онлайн пазаруването – съществуват доста сайтове с добра репутация, освен тези на самите марки, като www.netaporter.com, www.mytheresa.com, www.farfetch.com, www.luiusaviaroma.com и др., които доставят до България и имат страхотни политики по отношение на връщането на стоки. В допълнение правят по няколко намаления в годината, които ориентировъчно са известни – можеш да си определиш сумата за чантата и просто да чакаш разпродажбите да светнат. Друг изпробван и работещ трик е да сложиш артикулът в кошницата си и да затвориш сайта. Периодично по имейл ти напомнят, че чантата стои в кошницата ти без да е закупена. Ако и тогава няма движение, сайтовете пускат специално за теб, индивидуални промо кодове за намаление, които можеш да използваш за покупката си. По този начин те стимулират да направиш последната крачка и да се сдобиеш с мечтаната чанта. Лично аз съм получавала между 10% и 20% кодове за отстъпки, които са били точното камъче, което обръща каруцата. Ако все пак нещо се обърка и след 2-3 дни продължаваш да имаш лошо чувство и съжаляваш за покупката си – просто връщаш чантата и си получаваш вложените средства обратно.

Истината е, че дизайнерските чанти са привилегия. Не всеки си ги купува, но за останалите са символ на усилената работа, напредъка в кариерата или разрастването на собствен бизнес. За мен са символ на това да си мотивиран, целеустремен и дисциплиниран в работата или бизнеса. Всяка чанта, която притежавам има собствена история и е пряко свързана с превзет връх. Сигурна съм, че след YSL ще дойде ред и на Chanel. Само небето е таван.

P. S. И както обикновено – хиляди благодарности на Пламен Иларионов за прекрасните снимки.