От любов към чая

Няколко светлинни години изминаха от последния път когато публикувах статия. Не защото нямах какво да напиша, или защото беше пресъхнал кладенецът на вдъхновението, а защото бях спряла да възприемам блога като средство за забавление и креативност и го бях превърнала в досадна задача за домашно, в която техническите изисквания на SEO и личните ми критерии за качество на снимките надвишаваха всякакви разумни граници на определението “забавление”.

Спрях да се ядосвам, че не съм фотогенична, че не харесвам 90% от модните трендове, че не следвам тълпата и в модерното море си оставам класика, която сто пъти ще предпочете прекрасен кашмирен пуловер пред всяка синтетична, ултра модерна блуза. Блогът не е пълен с линкове за пазаруване и няма секция “Shop my Instagram”, защото в повечето случаи пазарувам от необикновени места – малки магазинчета, частни продавачи, аутлети, невзрачни втори употреби, нишови брандове, дори директно от фабриките, които шият дрехите, което е едно от малкото преимущества на работата ми. И искам така да си остане – ярко да се вижда моето автентично аз, без да е посипано със захар и подправки, за да се услажда на всички.

От любов към чая 6

Говорейки за услаждането, и понеже знаете, че не пия кафе – ама изобщо, съм отявлен привърженик на чая, особено на зеления. Той е част от сутрешния ритуал за събуждане и ментална подготовка за деня. Допринася значително да се чувствам добре, концентрирана, спокойна и да давам всичко от себе си. Който е написал “Намери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито ден” съвсем се е объркал. Трябва да е “Намери си работа, която обичаш и ще работиш като вол без почивка”. През последните 8 месеца съм работила по-усилено, от колкото някога в живота си. Нося смазваща отговорност и животът ми е подчинен на непрекъсната върволица от крайни срокове. Но никога не съм се чувствала по-добре, нито по-удовлетворена, нито по-целеустремена към моите лични предприемачески идеи.

От любов към чая 1

В този затворен кръг от дом-офис-бизнес срещи, чаят има отредено почетно място. Той е смисловият разделител на деня и доминира в успокояване на работното темпо. Не случайно именно той е част от церемониите за спокойствие и умиротворяване на духа в източните практики. Малките, наглед дребни и незначителни неща от всеки ден определят живота ни. Често слушам как някой, който е на прага на силите си от умствена и физическа преумора, чака заветния Август, за да си почине, презареди и започне отначало. Лично за мен това не е работеща формула. Един ден, една седмица, една почивка са временна лепенка върху кървяща рана. Навиците ни, нещата които правим всекидневно, точно те имат благотворен или опустошаващ ефект.

Малките удоволствия на живота са най-различни: гореща вана след дълъг ден или усилена тренировка; поглъщаща книга с меко одеялце на дивана; приятен разговор на чаша розе; време на тишина и изолация от външния свят; пресен, домашен мед и димяща каничка с чаена запарка, особено, ако е ментовия био чай на ChariTea, или благоуханния зелен насипен чай Japan balance by Antonelli. И двата чая имат чудна история и аристократичен произход.

ChariTea е случайно откритие, родом от Хамбург, Германия, но с дълбоки корени от Шри Ланка до Южна Африка. Не само, че е био, fair trade и органичен продукт, но е и продукт, чрез чието закупуване даряваш малка сума за благотворителност. Настрани от социалните им достойнства, чайовете на ChariTea са истинско празненство за сетивата – изтънчени, елегантни блендове от внимателно подбрани съставки, гарнирани умело с подправки, цитрусови плодове и екзотични аромати. При добавка на лъжичка мед се превръщат в благоуханна каничка течно щастие, което само те чака да го вдъхнеш, отпиеш и насладиш.

Japan balance by Antonelli е зеленият чай, който сервират в кафето на магазина на Gucci в The mall до Флоренция. Кацнало небрежно на покрива на огромната сграда, гледайки към необятната италианска шир, кафенето е дом на изтънчени кафени и чаени блендове, любезно придружени от еклектични десерти. Именно там го открих, изпих на един дъх половината и запазих останалото за вкъщи. Има остър, ободряващ аромат, свежа нотка и тон на презареждане. Перфектната напитка след ден на усилено бродене по магазините.

От любов към чая
Japan balance by Antonelli

Насипният чай изисква другарче – място, в което да го изсипеш, за да се попари във водата. Наричат ги галено “жълъджета” по нашите географски ширини, но майсторите на чая отдавна са ги превърнали в истински произведения на изкуството. Като тази съвършена по красота и изящество порцеланова кукла Anandi, скрила в себе си като руска матрьошка, хром-никелово стомахче, което се пълни с чай, потапя се в горещата вода и се оставя да плува. Предизвиква усмивката ми само като си го представя! Изящество и красота от Eigenart Love your rituals, които да правят всеки ден по-светъл, по-хубав, по-пълен.